Și imaginile trebuie optimizate

Stii ca multe cautari se fac direct pe Google Images, nu?

Gandeste-te la ultima data cand ai pus o imagine pe site. Cel mai probabil ai descarcat-o de pe un site cu fotografie de stoc, ai incarcat-o pe backend-ul site-ului tau si apoi ai introdus-o in pagina. Asta nu e deloc un exemplu bun de optimizare imagine.

Stii ce ai facut tu? Ai adaugat o bila de bowling grea pe site, ceea ce duce la incetinirea vitezei paginii. Probabil ai uitat si de textul alternativ, ceea ce inseamna ca motoarele de cautare nu iti vor citi imaginea.

Amatorii de SEO si profesionistii stiu ca optimizarea imaginilor merita timpul si efortul. Fara o optimizare adecvata a imaginii, risipesti un instrument SEO valoros.

Este ca si cum motoarele de cautare ar oferi gratuit Oreo si lapte. Dar iei doar Oreo. Cand in realitate, Oreo este mult mai bun inmuiat in lapte.

Optimizare imagine creeaza numeroase avantaje:

– o experienta mai buna a utilizatorului,

– timpi mai rapizi de incarcare a paginilor

– oportunitati suplimentare de clasare. 

Iata 10 sfaturi de optimizare a imaginilor

1. Alege formatul potrivit

Desi exista multe formate de imagine din care sa alegi, JPEG, GIF si PNG sunt cele mai frecvente pentru web.

  • JPEG : este foarte bun in comprimarea informatiilor, a imaginilor cu milioane de culori si nuante, a fotografiilor profesioniste. Nu este o alegere potrivita pentru imaginile create digital
  • GIF este o alegere buna pentru pastrarea eficienta a imaginilor cu putine culori, elemente repetitive, margini clare, fara umbre. Se preteaza la imaginile create digital, cum ar fi un logo sau o iconita-web. Un dezavantaj foarte mare al formatului GIF este limita de 256 culori.
  • PNG are un algoritm super-smart in ceea ce privește comprimarea informatiilor. Permite comprimarea și salvarea elementelor grafice semi-transparente, de exemplu un logo cu opacitate setata la 50%. Nu are limita de culori, iar formatul PNG permite salvarea imaginilor la o calitate foarte buna. PNG-ul se va comporta mai rau decat un JPEG, cand vine vorba de fotografii si mai bine decat un GIF, cand vine vorba de orice tip de imagine neanimata

2. Comprima imaginile

Imaginile reprezinta in medie 21% din greutatea totala a unei pagini web.

optimizare mobil
compressing image

De aceea, se recomanda comprimarea imaginile inainte de a le incarca pe site. Poti face acest lucru in Photoshop sau poti utiliza un instrument online, care reduce dimensiunea fisierului imagine fara a elimina calitatea. Indiferent de pluginul pe care il utilizezi pentru optimizare imagine, asigura-te ca este unul care comprima imaginile extern pe serverele lor, pentru a reduce incarcarea pe propriul site.

Viteza de incarcare a unui site poate creste si cu 30% dupa comprimarea pozelor.

Daca nu esti sigur cum afecteaza imaginile viteza paginii, poti utiliza instrumentul Google PageSpeed ​​Insights .

3. Creeaza imagini unice

Daca iti umpli site-ul web cu imagini stoc, vei arata neoriginal – ca mii de alte site-uri care nu se remarca. Cum e sa vezi acelasi barbat care iti zambeste si iti spune ca totul va fi bine si pe un site de piese de masina, si pe unul al unui medic stomatolog si la o firma de consultanta. Toate aceste site-uri web folosesc practic aceeasi imagine de stoc a unui furnizor. Chiar daca ele sunt perfect optimizate, acestea nu vor avea acelasi impact sau beneficii potentiale SEO ca o imagine originala si de inalta calitate.

Cu cat aveti mai multe imagini originale, cu atat este mai buna experienta pentru utilizator si cu atat sunt mai mari sansele tale de a clasa in cautarile relevante.

4. Fii atent la drepturile de autor

Indiferent de fisierele imagine pe care alegi sa le utilizezi, asigura-te ca nu exista niciun conflict de drepturi de autor . Daca Getty, Shutterstock, DepositFiles sau alt furnizor de fotografii de stoc detine o imagine pe care o utilizezi si nu ai licenta, atunci risti un proces costisitor. Sunt si site-uri de unde poti lua imagini gratuite, dar cu mentionarea sursei.

5. Personalizeaza numele fisierelor imagine

Cand vine vorba de SEO, crearea de nume de fisiere descriptive, bogate in cuvinte cheie, este absolut cruciala. A nu personaliza numele fisierului imagine este ca si cum ai cumpara o shaorma fara niciun sos. Numele fisierelor imagine alerteaza Google si crawlerele motoarelor de cautare

Daca numele fisierelor vor arata ca „IMG_722019” sau ceva similar, este ca si cum ai comanda dintr-un meniu intr-o alta limba. Nu ajuta Google.

Schimba numele fisierului pentru a ajuta motoarele de cautare sa inteleaga imaginea si sa-i imbunatateasca valoarea SEO.

Nu pune aceeasi denumire mai multor imagini. Daca vinzi ciocolata pe site, fiecare imagine poate fi numita „ciocolata-1”, „ciocolata-2” ”ciocolata neagra” pentru a permite utilizatorilor si motoarelor de cautare sa inteleaga imaginea.

6. Scrieti text alternativ SEO-Friendly

Etichetele Alt sunt o alternativa de text la imagini atunci cand un browser nu le poate reda corect. Similar cu titlul, atributul alt este utilizat pentru a descrie continutul unui fisier imagine.

Adaugarea de etichete alt corespunzatoare la imaginile de pe site-ul dvs. web te poate ajuta sa obtii clasamente mai bune in motoarele de cautare prin asocierea cuvintelor cheie cu imaginile. 

Un text alternativ mai bun care descrie imaginea ar fi:

<img src = ”chocolate-1.jpg” alt = ”tableta de ciocolata cu aroma de cafea” />

Textul alternativ poate fi vizualizat in versiunea de text cache a paginii, ajutand atat utilizatorili, cat si motoarele de cautare. Pentru o valoare SEO suplimentara, textul alternativ pentru optimizare imagine poate actiona ca textul de ancorare al unui

7. Defineste dimensiunile

optimizare poze in site

Trebuie sa definesti dimensiunile imaginii in codul sursa. Cu toate acestea, daca nu utilizati niciuna dintre ele, o buna practica este sa definesti latimea si inaltimea. Ofera o experienta de utilizare mai buna si permite browserelor sa dimensioneze imaginea, inainte ca CSS sa fie incarcat. 

8. Fa imaginile prietenoase pentru mobil

Daca nu optimizezi pentru mobil, vei avea o rata de respingere ridicata si conversii scazute. Daca optimizei, vei avea o clasare mai buna in motoarele de cautare si o mai buna implicare a utilizatorilor, care vor dori sa faca actiuni in site.

Problema este cum optimizezi imaginile pentru primul index pe mobil? Creezi imagini receptive. Aceasta inseamna ca imaginea se va scala cu dimensiunea site-ului, indiferent daca utilizatorul foloseste desktop sau mobil. Se ajusteaza la dimensiunea dispozitivului.

9. Adauga imagini la Sitemap

Indiferent daca adaugi imaginile la sitemap-ul tau sau creezi un nou sitemap pentru imagini, ele trebuie sa stea undeva. Avand imaginile intr-un sitemap creste foarte mult sansele ca motoarele de cautare sa le acceseze cu crawlere si sa indexeze imaginile. Astfel, rezulta mai mult trafic pe site.

Concluzie

Inainte de a incepe sa incarci imaginea pe site-ul tau, asigura-te ca urmezi  ritualurile de optimizare imagine.

  • Cel mai important lucru: imaginea si textul alternativ sa fie relevante pentru pagina. 
  • Alege formatul de fisier potrivit. PNG-urile sunt preferate pentru capturi de ecran.
  • Redu dimensiunea fisierului pentru o viteza mai mare de incarcare a paginii.
  • Asigura-te ca elementele SEO de pe pagina (meta date, date structurate) si ca ele se potrivesc cu imaginea ta.
  • Pentru posibilitatea de accesare cu crawlere, creeza un sitemap de imagine sau asigura-te ca imaginile sunt prezentate in sitemap-ul tau