Backlink-uri daunatoare – cum scapi de ele

Backlink-uri daunatoare sunt atat de importante pentru domeniul optimizarii motoarelor de cautare, printre principalele elemente pentru un SEO bun. In acest articol, va vom explica de cate feluri sunt backlink-urile, de ce sunt importante, ce puteti face pentru a le obtine si cum puteti scapa de cele care dauneaza site-ului.

Backlink-urile sunt linkuri directionate catre site-ul dumneavoastra web si indica popularitatea sau importanta site-ului respectiv. Backlinkurile sunt importante pentru SEO, deoarece unele motoare de cautare, in special Google, acorda mai mult credit site-urilor web care au un numar bun de backlinkuri de calitate si le propulseaza pe primele pozitii in cautari, in timp ce pentru backlink-uri daunatoare se aplica penalizari.

link catre site
link

Atunci cand motoarele de cautare calculeaza relevanta unui site fata de un cuvant cheie, iau in considerare numarul de link-uri de intrare de CALITATE catre acel site. Deci, nu ar trebui sa fim multumiti doar cu obtinerea de legaturi de intrare, este calitatea legaturii de intrare cea care conteaza.
Un motor de cautare ia in considerare continutul site-urilor pentru a determina calitatea unui link. Cand legaturile de intrare catre site-ul dvs. provin de pe alte site-uri, iar aceste site-uri au continut legat de site-ul dvs., aceste link-uri de intrare sunt considerate mai relevante. Daca legaturile de intrare se gasesc pe site-uri cu continut total diferit de al dumneavoastra, acestea sunt considerate mai putin relevante. De exemplu, daca ai un site web despre cum sa salvezi pisoi orfani si ai primit un backlink de la un alt site web tot despre pisici, atunci acest lucru ar fi mai relevant in evaluarea unui motor de cautare decat daca linkul ar veni de pe un site despre cursele de masini.

link-uri daunatoare
seo backlink-uri

Motoarele de cautare doresc ca site-urile web sa aiba conditii de concurenta echitabile si cauta legaturi naturale, construite incet, in timp. Desi este destul de usor sa obtineti link-uri pe o pagina web pentru a incerca sa obtineti un clasament mai inalt, este mult mai greu sa influentati un motor de cautare. Criteriile unui motor de cautare pentru link-uri de intrare de calitate au devenit foarte dure, datorita webmasterilor fara scrupule care incearca sa realizeze aceste legaturi prin tehnici inselatoare, cum ar fi cu link-uri ascunse, cumparate sau reciproc avantajoase.

Daca inainte ideea era sa fie cat mai multe backlink-uri, nu conteaza de unde si nici modalitatea de a le obtine, acum lucrurile stau altfel. Site-urile legate trebuie sa aiba aproximativ aceleasi cuvinte cheie, interese si subiecte comune.

Exista multe discutii despre link-urile reciproce. In ultima actualizare de algoritm Google, legaturile reciproce au fost luate la ochi si cercetate mai in amanunt. Au fost descoperite multe backlink-urile irelevante, intre site-uri total diferite, care, in mod normal nu aveau cum sa se recomande unul pe celalalt. Multi webmasteri au fost de acord cu schimburi reciproce de link-uri, pentru a spori clasamentul site-ului lor. Multe dintre aceste legaturi pur si simplu nu erau relevante. Prin urmare Google a penalizat si link-urile de iesire si pe cele de intrare, diluand scorul de relevanta al multor site-uri web.

Google merge si mai departe si are de gand sa scoata un brevet Google care va atesta valoarea site-urilor cu care va conectati de pe propriul dvs. site. Acest lucru va insemna ca ati putea avea probleme cu motorul de cautare doar pentru conectarea la un mar stricat.

Pentru a evita penalizarea, proprietarii de site-uri trebuie sa scape de backlink-urile obtinute prin metode inselatoare sau nerelevante. Alegeti doar site-urile relevante care fac recomandari putine si serioase, nu site-uri care au tone de link-uri de iesire pe o pagina.

Multi webmasteri au mai multe site-uri web. Uneori aceste site-uri web sunt inrudite, alteori nu. Poate apartin aceleiasi companii, consortiu, holding. Sau poate nu. Interconectarea mai multor site-uri web pe acelasi IP poate afecta foarte mult.  Daca detineti sapte site-uri web, atunci un link catre fiecare dintre aceste site-uri web dintr-o pagina va poate afecta, deoarece robotii dintr-un motor de cautare ar putea gandi ca e ceva necurat la mijloc, ca ati creat acele site-uri special pentru link-uri reciproce.

backlink-uri toxice

Un lucru este sigur: interconectarea site-urilor de pe aceeasi adresa IP nu va ajuta din punct de vedere al motorului de cautare. Singurul motiv pentru care ati putea dori sa va conectati site-urile in primul rand ar putea fi acela de a oferi vizitatorilor dumneavoastra resurse suplimentare de vizitat. Unul sau doua link-uri pe o pagina ici si colo nu pot face rau, dar mai multe bat la ochi.

Asta inseamnaca ati cumparat backlink-uri, ca tranzactionati backlink-uri sau participati la orice alta practica interzisa de Regulamentul Google pentru webmasteri. Mentinerea unui profil de backlink natural presupune pur si simplu abtinerea de la practicile de linkbuilding cu palarie neagra. Un site web tipic, care dezvolta backlink-uri in mod organic si printr-o abordare adecvata, va obtine in mod natural un amestec sanatos de linkuri de urmarire.

Exista tool-uri pentru asa ceva, iar agentia de marketing digital INFORA stie sa le foloseasca in beneficiul partenerilor sai. Daca apelati la serviciile noastre de optimizare site, vom face urmatoarele lucruri pentru a identifica backlink-uri daunatoare si a va scapa de ele.

-gasim toate backlink-urile catre site

-le selectam pe cele cu penalty risk

-le verificam manual, pentru a intelege de ce sunt considerate harmful

-adaugam backlink-urile daunatoare in lista disavow (pagini sau domeniu)

-dam tag administratorilor site-urilor respective si ii rugam sa le scoata, unde se poate

-daca nu avem succes cu metoda de mai sus, trimitem o lista la Google si cerem eliminarea acestor backlink-uri.

Exista cateva categorii de backlink-uri proaste, care fac rau si coboara site-ul in motoarele de cautare. Pe unele trebuie sa le luati la mana si sa decideti daca va fac bine sau rau. De exemplu, ar putea veni de pe un site cu autoritate mica, dar care iti aduce multi vizitatori pe site-ul dumneavoastra care mai fac si conversii. Aici, dumneavoastra decideti.

Exista si domenii dupa care nu are cum sa apara backlink-uri in mod organic, sub nicio forma.

  • Care vin de pe site-uri create doar pentru linkuri
  • Generate de site-uri spam
  • Linkuri lasate in comentariile spam
  • Backlink-uri din alte tari (de exemplu, un backlink de pe un site indian, cand tu te adresezi doar romanilor)
  • Backlink-uri despre care stii ca au fost obtinute prin practici inselatoare (reciproce, cumparate)
  • link-uri de pe site-uri fara certificat SSL

Si pentru asta exista instrumente, pe care o agentie de online performance stie sa le foloseasca. Puteti construi o campanie de construire a linkurilor fara a-l supara pe Google. Instrumentele cauta site-uri web care au o tema legata de site-ul dvs. web, cu care va puteti conecta apoi. Specificati un anumit cuvant cheie, iar apoi noi cautam site-uri relevante pentru dvs. Acest lucru va ajuta sa va simplificati eforturile de creare a backlink-urilor relevante si de calitate.

Daca descoperiti ca site-ul dvs. este conectat de la un alt site web, dar textul de ancorare nu este utilizat in mod corespunzator, ar trebui sa solicitati site-ului sa schimbe textul ancora cu ceva care contine cuvinte cheie relevante. In loc de ”vezi detalii aici” poti pune ”pisici orfane pentru adoptie”, cu link catre site, ceea ce clar este mult mai relevant.

Concluzie

Pe masura ce algoritmul Google devine din ce in ce mai „inteligent”, rolul backlink-urilor  evolueaza. Cantitatea nu conteaza la fel de mult ca si calitatea , iar crearea de backlink-uri a devenit un proces complet nuantat. Conteaza cine va recomanda, daca are rank mare sau e un anonim. Asa e in toate domeniile din viata reala, nu-i asa? Va puteti gandi la backlink-uri daunatoare (toxice) ca la niste referinte intr-un CV. Nu v-ati dori ca un meserias mai slab sa va recomande, ci unul bun, care stie despre ce vorbeste.

Apeleaza la INFORA pentru optimizare SEO. Te vom ajuta sa scapi de backlink-rile daunatoare si sa obtii unele benefice website-ului tau, care va creste in motoarele de cautare.